Svaz chovatelů měkkýšů a korýšů v České republice.

BLOG

29 března, 2021

Korýši a alergie

Středomořské delikatesy mohou vyvolat těžké alergie

Pobyt u moře je všeobecně považován za zdraví prospěšný. Lékaři ale varují před nečekanými alergickými reakcemi na některá jídla, která se u nás běžně nekonzumují. Alergie na mořské plody může totiž znepříjemnit dovolenou. Osoby, které trpí alergií na pyly a roztoče, mívají alergie i na potraviny častěji než běžná populace. Často jde o tzv. zkřížené alergie, kdy se u pacienta objeví klinické projevy alergie po kontaktu s jiným alergenem než proti kterému si už vytvořil protilátky. K nejčastějším potravinovým alergiím, které mohou zkazit pobyt u moře patří alergie na korýše tzv. crustacea. Ta může způsobovat reakce přímo ohrožující život. Je-li jedinec alergický na jeden druh korýšů, je 75% pravděpodobnost, že se objeví reakce i na jejich další druhy. Mezi tyto patří např. langusty, krevety, humr a mořští ráčci.

Rovněž může být člověk alergický na měkkýše tzv. mollusca, kam patří mořští mlži – slávka jedlá nebo ústřice, anebo z hlavonožců sépie, chobotnice a kalamáry. Podceňovat by však neměli konzumaci těchto mořských plodů ani lidé, kteří alergiemi netrpí. Zdravotní riziko je spojené s čerstvostí plodů a čistotou vody, kde byly lovené. Mohou totiž způsobovat intoxikace a toxikoinfekce (alimentární onemocnění). Např. ústřice „přepumpují“ do sebe až 10 litrů vody za hodinu. Je-li voda kontaminovaná, mohou korýši obsahovat bakterie např. mikrokoky a měkkýši streptokoky a enterobakterie a také původce virových onemocnění. Hlavním alergenem u korýšů je bílkovina tropomyosin, která je odolná vůči teplotě, nízkému pH a trávicím enzymům. Tropomyosiny v různých korýších vykazují vzájemnou podobnost, což vede ke značné zkřížené reakci v rámci druhů. Pokud je tedy člověk alergický na roztoče a chystá se na dovolenou k moři, měl by se vyhnout konzumaci mořských lahůdek.

Genetické vlohy k alergiím má v současné době až 3,5 miliónu obyvatel ČR. Nejvíce lidí trpí astmatem (asi 600 000 lidí) a až čtvrtina obyvatel má alergickou rýmu. Celosvětově trpí potravinovou alergií 2 až 3 % obyvatel.